Blog

Zonder vaccinaties op reis? Dat is geen goed idee!

Hier, in Nederland, maar ook in de rest van de Westerse Wereld is het allemaal goed geregeld met de vaccinaties. Je krijgt, zodra je bent geboren, via het Rijksvaccinatieprogramma een oproep om op bepaalde momenten je vaccinaties te komen halen. Het gaat dan om de vaccinatie DTP, de vaccinatie BMR en nog veel meer prikken. Al deze prikken zorgen ervoor dat jij gezond kunt opgroeien en immuun wordt voor bepaalde ziektes of er meer weerstand tegen kunt opbouwen. Dat is echter lang niet overal in de wereld zo geregeld. Vandaar dat vaccinaties op reis erg belangrijk zijn. Zo voorkom je, ook als je al vaccinaties hebt ontvangen via het Rijksvaccinatieprogramma, dat je op reis erg ziek kunt worden.

Zonder vaccinaties op reis gaan is niet verstandig

Sterker nog, er zijn landen waar je niet eens in kunt komen op het moment dat je ervoor kiest om geen vaccinaties op reis te halen. Dit zijn, over het algemeen, landen in de Tweede en Derde wereld. Denk dan aan sommige landen in het Oostblok, in Azië, in Afrika en in Zuid-Amerika. Daar zijn de vaccinaties zoals wij die kennen niet zo algemeen en daar zullen dus ziektes voorkomen die hier zo goed als uitgeroeid zijn.

Denk dan bijvoorbeeld aan tetanus

Een van de vaccinaties op reis die streng wordt aangeraden is de vaccinatie DTP. DTP staat voor dyfterie, tetanus en polio. Ziektes die hier, in Nederland, zo goed als niet meer voorkomen. Je hebt deze vaccinatie al gekregen via het programma, maar wanneer je afreist naar gebieden waar deze ziektes nog heersen, kan het slim zijn om een afspraak te maken met Vaccinaties Op Reis. Zo voorkom je, bijvoorbeeld, dat je ergens in den verre een tetanusprik moet halen als je je verwond hebt. Heb je hier al een keer een extra tetanusprik gehaald, bijvoorbeeld doordat je gevallen bent en straatvuil in je wond hebt gekregen? Dan hoef je daar de eerste 10 jaar niet voor op herhaling.

Armoede zorgt voor meer ziektes

We hebben het hier maar goed met z'n allen. Kinderen sterven hier niet (meer) aan bof, mazelen of rode hond. Dat is in arme landen wel anders. En het probleem is dat al deze ziektes besmettelijk zijn. Jij hoeft ze niet te krijgen, maar je kunt ze wel weer overbrengen op een ander. Door een afspraak te maken bij Vaccinaties Op Reis zorg je ervoor dat jij veilig op reis kunt en daarna veilig je dierbaren weer kunt knuffelen.

Laat een antwoord achter