Blog

Weekendje Ieper: het kloppende hart van de Westhoek

In West-Vlaanderen ligt het plaatsje Ieper. Daar wilden we altijd nog eens naartoe. Eigenlijk moest dat in 2018 gebeuren maar toen waren we druk met andere dingen en is het er niet van gekomen. In dat jaar waren er meerdere herdenkingen in deze streek vanwege de Eerste Wereldoorlog die (toen) honderd jaar geleden eindigde, in 1918. In de streek rond Ieper bevond zich het slagveld van deze bloedige oorlog. De loopgraven lagen in een boog rondom Ieper. Je kunt je niet voorstellen wat daar allemaal is gebeurd. Geen boom stond meer overeind. Men noemt WO I in België dan ook ‘de Groote Oorlog’.

Museum arrangement

We hadden een driedaags museum arrangement geboekt via weekendje weg buitenland. Hiervoor kregen we twee overnachtingen met uitgebreid ontbijtbuffet, een driegangen diner en gratis toegangskaarten voor het In Flanders Fields Museum. Dit museum is gevestigd in de heropgebouwde Lakenhallen van Ieper. Het vertelt het verhaal vanaf de inval in België tot aan het einde van de oorlog. De nadruk ligt op de menselijke ervaring. Door objecten en levensechte personages wordt de bezoeker op interactieve en soms indringende wijze geconfronteerd met de mens die in de oorlog leefde, een eeuw geleden. Om even bij te komen hebben we een streekbiertje gedronken op het unieke marktplein van Ieper. Het plein herbergt leuke cafés en restaurants waar je heerlijk kunt eten. Die middag hebben nog een mooie stadswandeling gemaakt met een route die loopt over de Veste (stadswallen).

Last Post

We logeerden in een mooi familiehotel vlakbij de Menenpoort in Ieper, hét symbool voor de Eerste Wereldoorlog. De Menenpoort is een gedenkteken, gebouwd als een triomfboog. Het wordt beschouwd als een ‘memorial to the missing’. In de boog zijn de namen van ongeveer 55.000 Commonwealth soldaten aangebracht die als vermist werden opgegeven. We hebben de “Last Post” bijgewoond. Elke avond weerklinkt stipt om 20 uur de “Last Post” onder de Menenpoort. Het verkeer wordt dan stilgelegd voor deze ceremonie, die sinds 1928 wordt georganiseerd om de gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog te gedenken. Het was een indrukwekkend geheel. Er waren scholieren uit Groot Britannië aanwezig en familie van gesneuvelden. Er werden kransen gelegd met klaprozen, het symbool van WO I.
Het was een mooi en indrukwekkend weekend. We zijn positief over het hotel en de hele boeking. Er is overigens een ruime keus aan mogelijkheden om een weekendje buitenland te boeken. We zullen zeker nog eens iets leuks gaan boeken binnenkort!

 

 

Geef een reactie